Het zelf-hulp gedeelte

Zoek voordat je contact met ons opneemt je vraag in onze kennisbank. Het kan namelijk zijn dat wij deze vraag al een keer uitgebreid hebben uitgezocht en digitaal met jullie gedeelt via onze kennisbank. 

Domeinnamen

Bijna alle domeinnaam extensies worden direct vastgelegd nadat u het bestelproces afgerond en de domeinnaam betaald heeft. Voor enkele domeinnaam extensies zijn echter handmatige handelingen vereist vanuit Servermeister. Het kan dan enkele werkdagen duren voordat we de extensie voor u vast hebben gelegd.
Categorie: Domeinnamen

Hosting

Het beveiligen van een server is geen gemakkelijke klus. Ongemerkt kunnen er fouten gemaakt worden, waardoor er zwakke plekken in je systeem of webshop kunnen ontstaan. Gaten die in eerste instantie onschuldig lijken, kunnen door nieuwe inzichten later misbruikt worden door inbrekers. Het is daarom belangrijk om regelmatig door de ogen van een hacker naar je systeem te kijken zodat je weet waar de zwakke punten zitten. Voor de beveiliging van je kantoorpand kun je een rondje om het pand lopen om te kijken hoe een inbreker binnen zou kunnen komen. Voor het controleren van de digitale beveiliging is dit lastiger, maar zijn er verschillende oplossingen beschikbaar om je te helpen.

Wat voor gaten zou mijn webshop dan moeten hebben?
In de gesprekken met onze klanten merken we dat er vaak gedacht wordt dat het met het aantal problemen in hun webshop wel meevalt. Helaas blijkt vaak dat men toch onaangenaam verrast wordt door het aantal gaten dat er uiteindelijk aanwezig blijkt te zijn. Mogelijke problemen zijn heel verschillend; het verschilt van bijvoorbeeld configuratiebestanden met gevoelige informatie die voor iedereen toegankelijk zijn tot het onjuist valideren van invoer waardoor SQL-injecties of cross site scripting mogelijk is. Problemen die in eerste instantie klein lijken kunnen door een handige hacker misbruikt worden om volledige toegang te krijgen tot een systeem.

Geautomatiseerde controles
Voor het controleren van systemen is software beschikbaar die controleert op bekende zwakheden en veiligheidsproblemen. Er zijn zowel systemen beschikbaar die een systeem van buitenaf controleren, als software die je op de server installeert en van binnenuit kan controleren waar mogelijke problemen zitten.

Een van de meest bekende en meest uitgebreide programma’s voor geautomatiseerde controles is Nessus, een Open Source applicatie die zowel systemen van buitenaf als van binnenuit kan beoordelen. Je kunt dergelijke software ook als dienst afnemen, onder meer McAfee en Comodo bieden geautomatiseerde scans aan voor een vast bedrag per jaar, waarbij je ook een logo op uw website kunt plaatsen als er geen zwakheden zijn aangetroffen. Alhoewel dergelijke systemen alleen naar bekende problemen kijken en dus nooit alle zwakheden aan het licht zullen brengen, is in veel gevallen het eerste rapport dat je ontvangt toch redelijk schokkend en meestal aanleiding tot het nemen van een grote aantal stappen om de beveiliging op orde te krijgen. Het is uiteraard belangrijk dat je de resultaten serieus neemt; hackers beschikken over vergelijkbare tools en zullen dus ook dezelfde zwakheden vinden.

Neem gerust contact met ons op voor een gratis systeem scan, we helpen hier graag mee. Het HackerProof systeem van Comodo kunnen we tegen een gereduceerd tarief aanbieden, maar er zijn ook vele alternatieven beschikbaar.

Handmatige controle
Een geautomatiseerde controle van een systeem is eenvoudig uit te voeren en zeker aan te raden, maar zal slechts een deel van de problemen aan het licht brengen. Als je ook andere gaten die hackers mogelijk tegen komen wilt dichten dan is het raadzaam om ook handmatig te zoeken naar problemen op het systeem, op dezelfde manier als een hacker dit zou doen. Onder meer OWASP, de Open Web Application Security Project, heeft veel informatie beschikbaar hoe je systemen op veiligheid kunt testen of beoordelen. Onder meer de volgende handleidingen zijn beschikbaar:

Voor het vinden van lekken is wel enige specialistische kennis vereist. Het kan daarom raadzaam zijn om deze scans, zogenaamde penetratietests, uit te laten voeren door een systeembeheerder, programmeur, of een specialist op dit gebied. Het uitvoeren van dergelijke tests is arbeidsintensief en deze specialisten zijn niet goedkoop, waardoor handmatige controles door specialisten vele malen duurder kunnen zijn dan de geautomatiseerde controles hierboven. Let wel goed op met wie je in zee gaat en geef niet zomaar gegevens uit handen.

Categorie: Hosting

DirectAdmin

De file manager kan opgeroepen worden in het control panel door te klikken op het “File Manager” pictogram. Een link naar de file manager staat ook links onderin het scherm.

Het navigeren door folders wordt verwezenlijkt door op de folder naam of het folder pictogram te klikken. (links van de folder naam). Bijvoorbeeld, klik de “domains” link (of folder pictogram) en u zult een scherm zien zoals het volgende:

U kunt altijd weer terug gaan naar het vorige door op de “../ Up a Level” link te klikken. De “File Manager” link aan de linker onderkant van het scherm zal u altijd terug brengen naar de hoogst mogelijke directory.

Categorie: DirectAdmin

Email

Inkomende emailUitgaande email
mail.jouwdomein.nl*mail.jouwdomein.nl*
IMAP poort 993 / POP3 poort 995SMTP poort 465
*vul bij jouw domein je eigen domeinnaam in, in ons geval is dat mail.servermeister.nl.

Dit betreffen de algemene e-mail instellingen voor e-mail accounts bij Servermeister. SSL is benodigd om deze instellingen te kunnen gebruiken.

POP / POP3

  • Poort 110: Dit is de standaard poort voor een POP verbinding. Deze verbinding is niet versleuteld en kan dus ook als onveilig beschouwd worden.
  • Poort 995: Dit is de poort voor een versleutelde POP verbinding. Dit is een beveiligde verbinding, we raden dan ook aan om deze te gebruiken.

IMAP

  • Poort 143: De standaard poort zonder een versleutelde verbinding. Het is ook niet aangeraden om deze poort te gebruiken.
  • Poort 993: Deze poort is geschikt voor een versleutelde IMAP verbinding. Dit is veilig en ook aangeraden te gebruiken.

SMTP

  • Poort 25: Dit betreft de standaard poort voor SMTP, deze poort is onbeveiligd en dus niet versleuteld.
  • Poort 465: Deze poort is geschikt voor een beveiligde SSL verbinding en daarom ook versleuteld. 
  • Poort 587: Deze poort is geschikt voor een beveiligde TLS verbinding. Dit is een andere variant van versleuteling.
Categorie: Email

Account

Een wijziging van je rekeningnummer kan je doorgeven aan onze administratie via je klantaccount. Dit kan je doen door de volgende stappen te doorlopen:

  • Log in via Mijn Account
  • Ga naar accountgegevens
  • Vul je IBAN rekeningnummer in en teken de online mandaat

Lukt het niet maak een nieuw ticket aan voor afdeling administratie. Vermeld duidelijk welk rekeningnummer je wilt gebruiken voor de betalingen

Categorie: Account

SSL

Voor een succesvolle webshop is het essentieel dat klanten met een veilig gevoel gegevens achterlaten op je website, of dat nu om betaalverkeer gaat of andere privacy gevoelige zaken zijn. Daar is een SSL certificaat voor nodig. En hoe uitgebreider de beveiliging met SSL, des te groter de boost voor je webshop.

In 2010 beveiligde slechts 15% van de Nederlandse webshops naast de betaalpagina ook andere pagina’s waar bezoekers gegevens achterlieten. Mede dankzij het toezicht op SSL-gebruik door webwinkelkeurmerken zoals Thuiswinkel.org, het prominente gebruik van de groene adresbalk bij het internetbankieren en doordat Facebook sinds 2013 standaard https:// gebruikt, is het aantal websites met SSL flink gestegen.

Beveilig alle pagina’s van je webshop met SSL
Volgens de Online Trust Alliance is SSL op je hele website de beste manier om klantvertrouwen te vergroten. Het is een eenvoudige en relatief goedkope manier om ‘Sidejacking’ en ‘Firesheep’ aanvallen te voorkomen. Dit zijn aanvallen waarbij bezoekers ongemerkt omgeleid worden naar een andere pagina, om op deze manier vertrouwelijke gegevens te onderscheppen.

Als de hele website met SSL beveiligd is, wordt er niet geschakeld van beveiligde naar onbeveiligde pagina’s waardoor er gegevens onderschept kunnen worden door dit soort ‘man in the middle’ aanvallen. Daarbij voorkomt het dat bezoekers op een website waarschuwingen ontvangen over gemengde inhoud. Dit zijn belangrijke voordelen. Daarnaast zijn er wat andere zaken om rekening mee te houden voor een vlekkeloze overgang van http:// naar https://.

Hogere Google notering door SSL!
Wanneer je je website beveiligt met SSL en dit doet voor alle pagina’s, wordt dit door Google beloond met een hogere klassificering. Op dit moment weegt dit nog niet heel zwaar, maar binnenkort gaat Google hier, onder de vlag ‘HTTPS everywhere’, meer consequenties aan verbinden. De reden dat Google online veiligheid hoger op de prioriteitenlijst heeft gezet, is dat Google haar gebruikers wil beschermen tegen hackers die via open netwerken je online gedrag kunnen traceren en misbruiken. Google wil dit door middel van dataversleuteling tegengaan.

Hoe werkt het?
Gebruik je SSL op je website? Zorg er dan voor dat niet alleen de pagina’s waar bezoekers gegevens kunnen achterlaten met SSL beveiligd zijn, maar dat de hele website bereikbaar is via https://, en niet meer via http://. Bijvoorbeeld door het gebruik van HTTP Strict Transport Security oftewel HSTS en het gebruik van Secure Cookies. Veel organisaties zijn hier huiverig voor, om redenen die we hieronder toelichten, maar uit het feit dat partijen als Google en Twitter dit al doen blijkt dat er grote voordelen mee zijn te behalen. En de nadelen die er zijn, zijn gemakkelijk te verhelpen.

Van http naar https: Google
Het domein is niet langer http://www.domein.nl, maar https://www.domein.nl. Google ziet dit als twee aparte url’s, wat uiteraard gevolgen heeft voor de Google ranking. Als https niet juist is ingesteld, zorgt dit voor verwarring bij de zoekmachines. Er worden dan twee versies van een website geregistreerd: één met http:// en één met https:// en dit kan ten koste gaan van je Google ranking. Dit is gemakkelijk op te lossen door dit correct in te stellen op de webserver en bijvoorbeeld in Google Webmaster Tools.

Van http naar https: laadtijd
Vooral voor commerciële websites is een zo kort mogelijke laadtijd belangrijk om afhakers te voorkomen. Een beveiligde pagina laadt inderdaad langzamer dan een onbeveiligde pagina, onder andere omdat de browser bij de met SSL beveiligde pagina eerst controleert of het certificaat geldig is. Een methode die deze laadtijd verkort is OCSP Stapling. Hierbij wordt de geldigheid van een certificaat doorgegeven door de browser zelf waardoor er geen verbinding gelegd wordt naar de uitgever van het certificaat.

Van http naar https: Facebook
Ook voor social media heeft de verandering gevolgen. De Facebook likes springen in één keer terug naar 0 wanneer de URL wordt aangepast. Om dit voor te zijn moet er in de metadata van je homepage een og:url tag opgenomen worden, waarin je verwijst naar de URL die voor Google geldt.

Neem een groene adresbalk
We zeiden al dat een SSL certificaat voor een webshop onmisbaar is. Maar SSL certificaten zijn er in meerdere gradaties van veiligheid. Het meest uitgebreide certificaat is de zogenaamde EV (Extended Validation) variant, waarbij niet alleen de domeinnaamhouder wordt gecontroleerd, maar ook de bedrijfsgegevens en de aanvrager van het certificaat. Dit certificaat voldoet dus aan zeer strenge richtlijnen, die voor de bezoeker herkenbaar zijn aan een groene adresbalk.
Meer klantvertrouwen betekent een grotere bereidwilligheid gevoelige gegevens achter te laten op de website en dus kans op een hogere omzet. Vooral voor webshops, banken en andere commerciële websites interessant.

Veiligheid loont
Google beloont een webshop met een veilige verbinding met een hogere positie in de zoekresultaten. Bezoekers waarderen het steeds meer wanneer een webshop zorgvuldig met hun gegevens omgaat, en belonen dit met hogere conversies. Aandacht voor veiligheid kan hierdoor bijdragen aan een succesvolle webshop!

Categorie: SSL

Mixed content (gemengde inhoud) op je website kan de oorzaak zijn van waarschuwingen bij het bezoeken van je site en is een veel geziene oorzaak van het niet correct functioneren van de groene balk of slotje bij gebruik van een SSL certificaat. Om dit te voorkomen is het van belang je website te controleren op mixed content.

Mixed content wil simpelweg zeggen dat er binnen de site onderdelen, zoals plaatjes of andere externe content, geladen wordt via http en niet via https, terwijl de pagina zelf wel via https wordt geladen. Een browser merkt dit op en zal de website om die reden niet als volledig veilig beschouwen met de waarschuwingen of het ontbreken van de groene balk tot gevolg.

Via Firefox en Google Chrome is onbeveiligde content makkelijk te traceren, waarna deze in de code van de website kan worden aangepast naar beveiligde content. De nodige stappen om de onbeveiligde content via een van deze browsers te achterhalen beschrijven we hier.

Firefox
Start Firefox op en navigeer naar de pagina die je wilt controleren.
Open de Console. Dit kan door te drukken op F12 of CTRL + Shift + i. Eventueel kan dit ook door te drukken op Alt en vervolgens te gaan naar Extra -> Webontwikkelaar -> Hulpmiddelen in-/uitschakelen.
Klik vervolgens op de knop Console en zorg ervoor dat alle knoppen behalve de knop Beveiliging zijn uitgeschakeld. Firefox toont vervolgens direct alle onbeveiligde links.
Noteer de gevonden resultaten, bijvoorbeeld door deze te copy/pasten naar een tekstdocument, en voer de nodige aanpassingen door in de code van je website.
Google Chrome
Start Chrome op en navigeer naar de pagina die je wilt controleren.
Open de Console. In Chrome open je deze door te drukken op F12 of CTRL + Shift + i. Je kunt deze ook openen door te klikken op de menu knop naast de adresbalk en te gaan naar Tools en hier te klikken op Developer Tools.
Indien deze niet direct wordt geopend klik je in de zojuist geopende werkbalk op de knop Console.
Chrome markeert zelf al onbeveiligde content op een beveiligde pagina.
Noteer de gevonden resultaten, bijvoorbeeld door deze te copy/pasten naar een tekstdocument, en voer de nodige aanpassingen door in de code van je website.

Categorie: SSL

Deze fout kan door verschillende problemen optreden:

Het bestand bestaat niet in de https folder. Dit kan worden geverifieerd door het bestand op de normale, onbeveiligde, http link op te roepen en te bekijken of het bestand normaal wordt geladen. Om dit probleem op te lossen voegt u het desbetreffende bestand toe aan de https folder.

Poort 443 is geblokkeerd door de firewall van de server of de eindgebruiker. Om dit probleem op te lossen opent u poort 443 (zowel inkomend als uitgaand) in de firewall.

De https server is down. Zorg ervoor dat de https service opgestart is. Dit kunt u controleren door de service te bekijken met de webserver task manager.

Incompleet SSL Certificaat. In dit geval kan het voorkomen dat er geen corresponderende private key is geïnstalleerd. Controleer of u het certificaat en de correcte Private Key heeft geïnstalleerd op uw webserver.

Web browser is niet geconfigureerd naar 3.0. Het is mogelijk dat de betreffende web browser geconfigureerd moet worden naar “Gebruik SSL 3.0” in het optie menu.

Categorie: SSL

Hier kunnen een paar verklaringen voor zijn:

Het certificaat heeft een Common Name (CN of FQDN) van bijvoorbeeld webmail.sslcertificaten.nl maar u bezoekt sslcertificaten.nl. Om eventueel dit probleem op te lossen kunt u een redirect aanmaken naar de juiste beveiligde (sub)domeinnaam.

In Apache is het mogelijk dat de ‘server nameserver alias’ instelling niet gelijk is met de Common Name (CN of FQDN) in het certificaat. Dit kan gecorrigeerd worden door de instelling van Apache te veranderen, zodat het overeenkomt met de CN.

Categorie: SSL

Waarschijnlijk correspondeert je Private Key niet meer met de Pending Request of met het certificaat. Om dit op te lossen moet je een nieuwe CSR aanmaken, zodat wij uw certificaat kunnen heruitgeven met de nieuwe CSR.

Als je een Apache systeem gebruikt, zoek dan naar bestanden met extentie .key. Het bestand kan op een andere locatie staan dan je hebt opgegeven in het httpd.conf bestand.

Categorie: SSL

Bellen

Iedere klant op ons platform kan gebruik maken van encryptie, mits de toestellen dit ondersteunen. Met name voor bepaalde doelgroepen, zoals advocaten en notarissen, is dit een zeer interessante optie.

Voor het versleutelen van gesprekken zijn TLS en SRTP ondersteuning toegevoegd aan ons platform. Alleen wanneer beide opties goed zijn ingesteld, zijn gesprekken volledig encrypted vanaf de telefoon naar het platform. Verkeer vanaf het platform naar een andere klant zonder encryptie is niet (altijd) beveiligd.

Neem contact met ons op om encryptie in te schakelen voor jouw account.

Categorie: Bellen

Via de portal kan eenvoudig besteld worden, voor jezelf of je eindklanten. Vele toestellen worden direct en geprovisioned afgeleverd. Naast toestellen leveren we ook headsets, switches, mobiele telefoons en adaptors.

Categorie: Bellen

Op het dashboard in de portal vind je in één overzicht alle informatie over de prestaties van jouw gesprekken. Deze gegevens kun je handig inzetten om je bedrijfsvoering te optimaliseren.

Categorie: Bellen

Dit is mogelijk door binnen een belgroep verschillende accounts te selecteren. Bij een inkomende oproep worden alle geselecteerde toestellen tegelijkertijd aangeroepen.

Categorie: Bellen

In de gesprekkenlijst staat alle informatie over de inkomende en uitgaande oproepen weergegeven. Zo vind je er de tijdstip van de oproep, de gesprekstijd en de eindbestemming. Per omgeving kan worden aangegeven welke gebruiker toegang heeft tot deze gegevens.

Categorie: Bellen

Leuk dat je met je bestaande nummer wilt bellen via Servermeister. Om je telefoonnummer actief te krijgen op ons platform moeten wij eerst het telefoonnummer naar ons verhuizen. Dit is een handmatige handeling die je het beste per email naar info@servermeister.nl kan indienen. Zorg ervoor dat je duidelijk aangeeft bij welk bedrijf het telefoonnummer momentel staat en geef ook daar door dat je weggaat.

*Sommige telefonie providers een ‘afkoopsom’ voor hun contract of het telefoonnummer. Dit gebeurd meestal wanneer je eerder weggaat dan dat jouw contract stopt. Deze kosten die je meestel voordat de portering wordt goedgekeurd volledig hebben voldaan.

Categorie: Bellen

DNS

Een MX record zorgt voor de afhandeling van inkomende e-mail voor het domein. Een MX record verwijs je altijd naar een hostname welke via een A record verwijst naar het IP-adres van een mailserver.

Een MX record kan je voorzien van een extra waarde, namelijk Prioriteit (ook wel Preference genoemd). Wanneer er meerdere MX records aanwezig zijn binnen de DNS zone van een domein kan je met Prioriteit de volgorde van e-mail afhandeling bepalen. De Prioriteit stel je in met getallen (bijvoorbeeld 10, 20, 30) waarbij het laagste getal de hoogste prioriteit heeft, gevolgd door het een na laagste getal enzovoorts.

Wanneer de initiële server (bijvoorbeeld met Prioriteit 10) dan geen e-mail kan afhandelen omdat deze niet bereikbaar is, dan neemt de MX record met de volgende prioriteit (bijvoorbeeld met Prioriteit 20) het over.

Vaak staan deze servers op (geografisch) verschillende locaties en netwerken en hebben ze tevens een andere IP-range. Bij een storing kunnen andere fallback MX records de e-mail afhandeling keurig overnemen.

Voorbeeld MX record

servermeister.com 600 MX 10 mx.googlemail.com
servermeister.com 600 MX 20 fallbackmx.googlemail.com
servermeister.com 600 MX 30 lastmx.googlemail.com
Categorie: DNS

Een CNAME record zorgt net als een A record voor de vertaling van een hostname (domeinnaam) naar een adres. Waar een A record echter een verwijzing maakt naar een IP-adres doet een CNAME record dat naar een andere hostname. De hostname waar de CNAME record naartoe verwijst wordt via een A record naar het juiste IP-adres vertaalt.

Een CNAME wordt veel gebruikt bij additionele diensten zoals een webmail cliënt, Exchange Online, Mandrill et cetera. Dit omdat je dan als gebruiker een ‘vriendelijke’ hostname kunt gebruiken met jouw eigen domeinnaam.

Voorbeeld CNAME record

cname.servermeister.com 600 CNAME redirect.cname.com
mail.servermeister.com 600 CNAME mail.googlemail.com
Categorie: DNS

Binnen de DNS zone van een domeinnaam zijn meerdere type records aanwezig. In dit artikel leggen we uit wat een NS record is.

Een NS record geeft aan op welke (authoritative) nameservers de DNS zonefile van het domein te vinden is. Verkeer (website verzoeken, e-mail et cetera) voor het domein worden dan door deze nameservers verwerkt. Concreet komen deze NS records dus altijd overeen met de gebruikte nameservers.

Net als MX records staan deze servers vaak op (geografisch) verschillende locaties en netwerken en hebben ze tevens een andere IP-range. Bij een storing of aanval kunnen andere fallback NS records het verkeer naar het domein keurig overnemen.

Wanneer je onze nameservers gebruikt dan worden deze records standaard toegevoegd binnen de DNS zone van het domein.

Voorbeeld NS record

servermeister.com 3600 NS ns1.servermeister.com
servermeister.com 3600 NS ns2.servermeister.nl
servermeister.com 3600 NS ns3.servermeister.eu
Categorie: DNS

Een SOA (Start of Authority) is een cruciaal DNS record binnen de DNS zone. Wanneer deze niet (goed) ingesteld staat, werkt jouw domeinnaam niet. Binnen de SOA record worden een aantal waardes vermeld, denk hierbij aan bijvoorbeeld de  primaire nameserver, de beheerder, timestamp, TTL (Time To Live) et cetera.

Let op, het instellen van een SOA record kan alleen door ons – de beheerder van de nameservers – gedaan worden.

Voorbeeld SOA record

servermeister.com 7200 SOA ns1.servermeister.com. 1450964992 14400 3600 1209600 3600
Categorie: DNS

Een SRV record wordt gebruikt om binnen de DNS zone, een domeinnaam te koppelen aan een server welke een bepaalde service levert. Denk hierbij een bijvoorbeeld Session Initiation Protocol (SIP) of XMPP.

In de praktijk zal je deze records alleen toevoegen omdat jouw software leverancier hierom vraagt, bijvoorbeeld bij het product Exchange Online.

Voorbeeld SRV record

_sip._tcp.servermeister.com 600 IN SRV 10 5 5060 sipserver.servermeister.com.
Categorie: DNS

Binnen de DNS zone van een domeinnaam zijn meerdere type records aanwezig. In dit artikel leggen we uit wat een TXT record is.

Een TXT record is veelzijdig en wordt voor allerlei toepassingen gebruikt.

Zo kan een TXT record worden toegevoegd ter verificatie, bijvoorbeeld wanneer er een additionele dienst als Exchange Online of Google Apps wordt geconfigureerd. Tijdens de configuratie moet je dan vaak één of meerdere TXT records toevoegen binnen de DNS zone. Ook wordt een TXT record gebruikt voor het toevoegen van SPF records en DKIM records.

De waarde van een TXT record wordt altijd leesbare tekst ingevoerd.

Voorbeeld TXT record

spf.servermeister.com 600 TXT "v=spf1 ip4:104.28.20.188 ip4:104.28.20.188 ip6:2001:1460:: a -all"
Categorie: DNS

DNS staat voor Domain Name System. Dit systeem kan gezien worden als een wereldwijde database waarin domeinnamen gekoppeld en zijn aan verschillende unieke IP-adressen.

Het DNS zorgt voor de vertaalslag tussen de domeinnaam en het IP-adres. Een IP-adres bestaat uit een cijferreeks, bijvoorbeeld: 192.168.0.1. Toetst u deze cijferreeks in via uw browser, dan krijgt u automatisch de website van uw router te zien. Omdat het echter lastig is om allerlei verschillende cijferreeksen te onthouden, zorgt het Domain Name System ervoor dat u alleen de domeinnaam hoeft te onthouden. Na het intypen van de naam in uw browser, wordt via de database direct het IP-adres benaderd en komt u uiteindelijk op de juiste website terecht.

Categorie: DNS

DNS is een afkorting voor Domain Name System. Dit protocol zorgt voor de vertaling van een domeinnaam naar een IP-adres.

Iedere Registry (beheerder van een domein-extensie) beheert een zogeheten DNS-rootserver. Deze DNS-rootserver vertelt de bezoeker welke nameservers er bij de betreffende domeinnaam horen. Binnen de nameservers van de domeinnaam verzorgt een hiërarchisch opgebouwde database – ook wel DNS-zone of zonefile genoemd – voor de vertaling van het gewenste verzoek.

De DNS-zone kan verschillende type records bevatten: verwijzingen naar IP-adressen (A record), verwijzingen naar e-mailservers (MX record) en andere relevante informatie (bijvoorbeeld in een TXT record).

Categorie: DNS

Indien uw website veel photo’s of video’s bevat of u wilt besparen op uw dataverkeer, dan kunt u gebruik maken van een CDN zoals CloudFlare.
Als Certified en Optimize CloudFlare Partner bieden wij dit GRATIS aan.
De enige voorwaarde is dat u uw domein via ons geregistreerd heeft, aangezien het domein in onze DNS servers aanwezig moet zijn.

Activeren CloudFlare

Als eerste dient u op onze site in te loggen met uw debiteurnummer en wachtwoord. Zodra u ingelogd bent komt u op een pagina met uw account gegevens. Onderaan staat een overzicht van uw domeinen.
Klik op het ‘wieltje’ van het betreffende domein waarvoor u CloudFlare wilt activeren. U komt nu op een scherm om uw DNS gegevens te bewerken.
Indien dit domein nog niet geactiveerd is voor CloudFlare, zult u een knop ‘CloudFlare activeren’ zien. Klik hierop.
Als u een nieuwe CloudFlare gebruiker bent, zal automatisch een CloudFlare account voor u worden aangemaakt, op basis van uw e-mailadres.
Daarna zullen enkele DNS wijzigingen plaatsvinden om uw bezoekers via CloudFlare te leiden.

Categorie: DNS

Cloudflare maakt je website sneller door een laag van ‘caching’ toe te voegen aan je website. Zo laad statische content zoals afbeeldingen van hun wereldwijde netwerk.

Categorie: DNS

Standaard wordt alleen het verkeer via uw ‘www’ subdomein gecached. Daarnaast zal het CDN standaard alleen bestanden cachen die geen problemen veroorzaken op uw website. Voor een volledig overzicht van de extensies verwijzen wij naar de supportpagina van CloudFlare

Kan ik ook andere bestanden zoals .html cachen?
Ja, log in op uw CloudFlare account en ga naar de “Page rules” instellingen van uw website. Hier kunt u middels ‘regels’ aangeven welke content op uw website wel/niet gecached moet worden.

Kan dynamische content ook gecached worden?
Ja, het is mogelijk om dynamische content op een alternatieve manier te cashen. Als CloudFlare Partner hebben wij een tool genaamd ‘Railgun’. Railgun is een directe verbinding naar een datacentrum van CloudFlare. Deze verbinding comprimeert uw dynamische data (vaak 90% kleiner) en verstuurt deze gegevens op hoge snelheid naar het CDN.

Indien een website Railgun-Enabled is zal CloudFlare dit automatisch detecteren en alle gegevens die niet standaard gecached worden, via deze High-Speed verbinding opvragen.

Railgun is niet gratis. Neem contact op met ons voor meer informatie.

Categorie: DNS

Een PTR record, ook wel pointer record genoemd word gebruikt om een reverse (omgekeerde) DNS in te stellen. Waar een A-record een hostname omzet naar een IP-adres, zet een PTR record een IP-adres om naar een hostname.

Let op, het instellen van een PTR record kan alleen door de beheerder van het IP-adres gedaan worden.

Voorbeeld PTR record

127.0.0.1.in-addr.arpa 600 PTR mail.servermeister.com
Categorie: DNS