fbpx

Veelgestelde vragen over DNS

DNS, oftewel het Domain Name System, is een cruciaal onderdeel van het internet dat zorgt voor de vertaling van mensvriendelijke domeinnamen naar numerieke IP-adressen. Hoewel DNS een fundamentele technologie is, roept het vaak vragen op bij mensen die niet vertrouwd zijn met de technische details. In dit artikel bespreek ik 20 veelgestelde vragen over DNS om je een beter begrip te geven van hoe het werkt en waarom het belangrijk is.

1. Wat is DNS? DNS staat voor Domain Name System en is een systeem dat domeinnamen vertaalt naar IP-adressen, waardoor computers met elkaar kunnen communiceren op het internet. Je hebt voor een goede werking van je DNS ook een NS (Name Server) nodig welke je aanmeldt bij je domeinregistar.

2. Waarom is DNS belangrijk? DNS is belangrijk omdat het het internet toegankelijker maakt voor mensen door het gebruik van mensvriendelijke domeinnamen in plaats van numerieke IP-adressen.

3. Hoe werkt DNS? DNS werkt door het opzoeken van een domeinnaam in een hiërarchische database, die uiteindelijk het bijbehorende IP-adres retourneert.

4. Wat is een DNS-server? Een DNS-server is een computer of server die verantwoordelijk is voor het opzoeken en verstrekken van IP-adressen voor domeinnamen.

5. Wat is een DNS-record? Een DNS-record is een gegevensinvoer in de DNS-database die informatie bevat over een domeinnaam, zoals het IP-adres of andere verwijzingen.

6. Welke soorten DNS-records zijn er? Er zijn verschillende soorten DNS-records, waaronder A-records (IPv4), AAAA-records (IPv6), MX-records (e-mail), CNAME-records (aliassen), en meer.

7. Wat is een TTL in DNS? TTL staat voor Time to Live en bepaalt hoelang een DNS-record in de cache van andere DNS-servers bewaard blijft voordat het opnieuw moet worden opgezocht. Ga je een website verhuizen adviseren wij de TTL al enkele weken voor de migratie op 1 minuut te zetten.

8. Wat is een DNS-zone? Een DNS-zone is een administratieve eenheid binnen het DNS-systeem die verantwoordelijk is voor een specifiek deel van het domein. Denk aan www.domeinnaam.nl of ftp.domeinnaam.nl.

9. Wat is een authoritative DNS-server? Een authoritative DNS-server is een server die officiële informatie bevat over een bepaald domein en bevoegd is om deze informatie te verstrekken.

10. Wat is een caching DNS-server? Een caching DNS-server slaat DNS-informatie tijdelijk op om snellere toegang te bieden en de belasting van authoritative DNS-servers te verminderen. Wij werken exclusief samen met CloudFlare welke niet alleen DNS caching doen maar ook een CDN voor content aanbieden.

11. Wat is DNS-resolutie? DNS-resolutie is het proces van het vertalen van een domeinnaam naar het bijbehorende IP-adres. Dit gebeurd eerst bij de Name Server welke aan de eerstvolgende DNS (vaak ns1.domeinnaam.nl) vraagt waar de server is.

12. Wat zijn openbare DNS-servers? Openbare DNS-servers zijn servers die vrij beschikbaar zijn voor iedereen om te gebruiken en dienen als alternatieven voor de DNS-servers van internetproviders.

13. Wat is een DNS-lek? Een DNS-lek is een beveiligingsprobleem waarbij DNS-queries onbedoeld worden doorgestuurd naar onbeveiligde of onbetrouwbare DNS-servers.

14. Wat is DNSSEC? DNSSEC (DNS Security Extensions) is een set van beveiligingsmaatregelen die zijn ontworpen om de integriteit en authenticiteit van DNS-gegevens te waarborgen. Het opzetten van DNSSEC doe je met een unieke key, deze kan je aanmaken bij je domeinregistar en invullen in je DNS. Niet alle domeinregistars bieden DNSSEC aan.

15. Hoe kan ik DNS-instellingen wijzigen? DNS-instellingen kunnen worden gewijzigd in de configuratie van je router, besturingssysteem of DNS-client. Hiervoor gebruiken wij CloudFlare.

16. Wat is een reverse DNS-lookup? Een reverse DNS-lookup is het proces van het vertalen van een IP-adres naar de bijbehorende domeinnaam.

17. Wat is een DNS-anycast? DNS-anycast is een netwerktechniek waarbij meerdere DNS-servers hetzelfde IP-adres delen, waardoor verzoeken naar de dichtstbijzijnde server worden gerouteerd.

18. Wat is het verschil tussen een domeinregistrar en een DNS-hostingprovider? Een domeinregistrar is verantwoordelijk voor het registreren van domeinnamen, terwijl een DNS-hostingprovider de DNS-infrastructuur voor die domeinnamen beheert.

19. Wat zijn de risico’s van DNS-aanvallen? DNS-aanvallen kunnen leiden tot omleiding van verkeer, denial-of-service-aanvallen, spoofing en andere beveiligingsproblemen.

20. Hoe kan ik mijn DNS-instellingen optimaliseren voor snelheid en beveiliging? Om DNS-instellingen te optimaliseren, kun je overwegen om snelle en betrouwbare DNS-servers te gebruiken, DNSSEC in te schakelen en DNS-lekbescherming te activeren.

Dit bericht is gepost in DNS. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *