fbpx

Cloudflare instellen voor WordPress

Stap één: Een CloudFlare account instellen

De eerste stap is natuurlijk je CloudFlare account instellen en je website hieraan toe te voegen. Dit proces is kinderlijk eenvoudig en je krijgt van CloudFlare alle nodige uitleg om duidelijk te maken, wat je moet doen. In principe bestaat het hele proces uit een drietal stappen:

  1. Je voegt de domeinnaam toe aan je CloudFlare account
  2. CloudFlare haalt zoveel mogelijk gegevens uit jouw DNS op. Jij controleert aan de hand van je eigen DNS gegevens of ze juist zijn en vult deze gegevens eventueel aan.
  3. Jij vult bij jouw ‘registrar’, de partij waar jij je domeinnaam hebt geregistreerd, de nieuwe ‘Name Server’ gegevens in, die CloudFlare jou opgeeft.

En tussen enkele seconden en enkele uren na nu, wordt jouw site beschermd en versnelt door CloudFlare. Op het moment, dat je site wordt ‘gezien’ door CloudFlare ga je door naar stap 2. Of dit het geval is, kun je controleren door naar de site ‘ping.eu’ te gaan, daar voor de optie ‘Ping’ te kiezen en de naam van je website in te geven (wordxpression.com bijvoorbeeld, zonder de http). Komt in het lijstje met gegevens er onder je nieuwe CloudFlare IP adres te staan, dan loopt je site nu via CloudFlare. Omdat sommige besturingssystemen en browsers het IP adres ‘cachen’, is het goed je computer opnieuw op te starten.

Stap 2: Je wilt maar één website, geen twee!

Google beschouwt www.servermeister.com en servermeister.com als twee afzonderlijke websites. En omdat op beide websites hetzelfde te lezen staat, gaat Google ook nog eens zo ver om te denken, dat er sprake is van twee websites met ‘duplicate content’. En dat kost je punten. WordPress heeft dit prima opgelost door het je mogelijk te maken in te stellen of je wel of geen ‘www’ wilt gebruiken, als je bijvoorbeeld www.servermeister.com intikt, zorgt WordPress er zelf voor, dat de url wordt herschreven als servermeister.com. Gebruik je CloudFlare echter, dan valt dit voordeel weg. Je site is zowel met als zonder www. te bereiken en -er wordt niets herschreven. Tenminste niet, als je CloudFlare niet eerst vertelt, dat dit moet gebeuren.

In ons voorbeeld gaan we ervan uit, dat je je website zonder www hebt draaien. Dus servermeister.com in plaats van www.servermeister.com. Is het omgekeerde het geval, dan doe je het tegenovergestelde van hetgeen hieronder beschreven:

Om dit verder in orde te maken, ga je naar je ‘Dashboard’ van CloudFlare en doe je het volgende

  1. Klik op de optie ‘Page Rules’
  2. Klik ‘Create page rule’.
  3. Vul in het veld if the url matches www.jouwdomeinnaam.ext in (dus bijvoorbeeld www.servermeister.com)
  4. Kies in het veld then the settings are voor ‘Forwarding URL’. Een aantal andere velden wordt zichtbaar.
  5. In het volgende veld kies je voor 301 – Permanent Redirect.
  6. En in het laatste veld vul je ‘jouwdomeinnaam.ext’ (dus bijvoorbeeld servermeister.com) in.

Sla de gegevens op.

Je wilt de IP adressen van je bezoekers weten!

Vanaf dit moment werkt je website weer als vanouds. Tenminste, bijna! Het probleem wat nog overblijft is dat vanaf nu iedere bezoeker vanaf hetzelfde IP adres lijkt te komen, namelijk het IP adres wat CloudFlare aan je site heeft gekoppeld. Dit komt, omdat CloudFlare vanaf nu alle pagina’s ‘ophaalt’ bij jouw server. Dit zorgt er onder meer voor, dat commentaren (en dus ook spam commentaren) allemaal op hetzelfde adres geregistreerd zullen worden en jouw spam filter snel zal denken, dat dit IP adres een spamadres is en dus al het commentaar naar de spamfolder zal verwijzen.

Ook zal iedere tool voor jouw site statistieken denken, dat al je bezoekers uit dezelfde stad komen!

Dat wil je natuurlijk voorkomen. Gelukkig kan dit éénvoudig. De WordPress CloudFlare plugin zorgt hiervoor. Je hoeft deze alleen te installeren en activeren, vanaf dat moment doet hij al het werk automatisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *