fbpx

Hosts file aanpassen

Het HOSTS-bestand aanpassen
Er is slechts een simpele tekstverwerker zoals Kladblok (Start, Alle programma’s, Bureau-accessoires) nodig om websiteadressen aan het HOSTS-bestand toe te voegen. Maak wel eerst een back-up van het bestand C:WINDOWSSYSTEM32DRIVERSETCHOSTS (let op: de naam van het HOSTS-bestand heeft géén extensie) voordat er wijzigingen in worden aangebracht. Nadat het bestand naar een veilige locatie is gekopieerd, kan het originele bestand worden geopend en bewerkt (klik wel eerst met rechts op de snelkoppeling van Kladblok en kies Als administrator uitvoeren). Een standaard HOSTS-bestand ziet er ongeveer zo uit (regels beginnend met een #-teken zijn niet relevant, ze bevatten enkel opmerkingen):
# localhost: Needs to stay like this to work
127.0.0.1 localhost

Een website verwijzen als test.
Met deze instelling kunnen wij de standaard gebruikte DNS gegevens overrullen en er voor zorgen dat de website die u intikt naar de nieuwe locatie verwijst.
# localhost: Needs to stay like this to work
127.0.0.1 localhost
83.98.155.74 voorbeeld.nl
83.98.155.74 www.voorbeeld.nl
U kunt nu de file opslaan en als u nu een nieuwe browser opent zult u de website zien op de nieuwe locatie. Mocht u de website willen open in een browser die al openstaan kan het zijn dat het in de cache word opgeslagen gebruikt u dan de toetsenbord combinatie ( ctrl + F5 ).

Een website blokkeren
Een website kan worden geblokkeerd door voor het bijbehorende websiteadres een regel aan het HOSTS-bestand toe te voegen met een verwijzing naar het IP-adres 127.0.0.1 (de eigen computer). In onderstaand voorbeeld wordt de website www.google.nl geblokkeerd. De blokkade van deze website is in de praktijk natuurlijk niet gewenst, maar het voorbeeld laat wel duidelijk zien wat de gevolgen zijn van het opnemen van een websiteadres in het HOSTS-bestand.
# localhost: Needs to stay like this to work
127.0.0.1 localhost
127.0.0.1 www.google.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *